Tο A.I. της Google θέλει να βάλει σε τάξη τη κυκλοφορική συμφόρηση και να μειώσει το μποτιλιάρισμα. Ο λόγος είναι σημαντικός και ενδιαφέρει όλους μας.
Η δράση αυτή αποσκοπεί στη μείωση των παγκόσμιων και αστικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Παρατηρούμε το πρόβλημα αυτό ειδικά σε διασταυρώσεις πόλεων. Εκεί, η ρύπανση μπορεί να είναι 29 φορές μεγαλύτερη από ότι σε ανοιχτούς δρόμους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Google ήρθε να δώσει μία λύση. Πήρε την απόφαση να δημιουργήσει ένα σύστημα με την ονομασία ‘Green Light’ που λειτουργεί με τη βοήθεια του Google Maps και της AI (Τεχνητής Νοημοσύνης). Στόχος του συστήματος είναι να παραμετροποιήσει καταλλήλως το συγχρονισμό στους φωτεινούς σηματοδότες ούτως ώστε να βελτιώσει τη ροή της κίνησης στον αστικό ιστό.
Πως δουλεύει;
1. Διακρίνει τις διασταυρώσεις
Η AI συνεργάζεται και αντλεί δεδομένα από το Google Maps για να εντοπιστούν οι πιο δύσκολες διασταυρώσεις που προκαλούν μεγάλες ποσότητες εκπομπών αερίων.
2. Μετράει τις κυκλοφοριακές τάσεις
Το σύστημα παρακολουθεί συνεχώς τους δρόμους και παρατηρεί πώς ρέει η κυκλοφορία στις διασταυρώσεις. Αυτό βοηθά στο να γίνουν διακριτά τα τυπικά μοτίβα κυκλοφορίας της εκάστοτε πόλης.
3. Αναπτύσσει συστάσεις για την πόλη
Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, το Green Light μπορεί να διακρίνει ποια μοτίβα είναι τα περισσότερο επαναλαμβανόμενα και ποια μπορούν να βελτιωθούν.
Αν το σύστημα του φωτεινού σηματοδότη σε κάποια διασταύρωση λειτουργεί αποδοτικά, δεν θα προτείνει βελτιώσεις. Αν εντοπίσει προβλήματα, τότε θα προτείνει λύσεις και αλλαγές όχι μόνο για το συγκεκριμένο φανάρι, αλλά και για άλλα τριγύρω, ώστε η ροή της κίνησης να παραμένει στο βέλτιστο επίπεδο.
Φυσικά, η AI θα λαμβάνει υπόψη και τους ισχύοντες περιορισμούς ταχύτητας των οχημάτων στον εκάστοτε δρόμο. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζει πως κάθε βελτιστοποίηση συμβαδίζει με την οδική ασφάλεια.
4. Αναλύει τις επιπτώσεις
Η δουλειά του Green Light δεν τελειώνει στις συστάσεις. Συγκεκριμένα, καταγράφει όλες τις βελτιώσεις στην εκάστοτε πόλη και συνεχίζει την παρακολούθηση για τυχόν μελλοντικές απαραίτητες αλλαγές.
Όσον αφορά την υιοθέτησή του, η Google τονίζει πως μπορεί να εγκατασταθεί το Green Light, μέσα σε μόλις πέντε λεπτά. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν απαιτείται επιπλέον εξοπλισμός.
“Green Light”στη πράξη
Μέχρι στιγμής, χρησιμοποιούν το Green Light 70 διασταυρώσεις σε 12 πόλεις ανά την υφήλιο, όπως είναι το Σιάτλ των ΗΠΑ, το Αμβούργο στη Γερμανία, τη Χάιφα στο Ισραήλ, το Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία και το Μπανγκαλόρ της Ινδίας.
Σύμφωνα με τα τα πρώτα δεδομένα της Google, η χρήση του έχει μειώσει μέχρι και το 30% των ρύπων που θα είχαν περάσει στην ατμόσφαιρα.
Το Green Light είναι σίγουρα μία περιβαλλοντική επένδυση των πόλεων με αναπάντεχα αποτελέσματα, που σίγουρα θα ήταν χρήσιμο και στην Ελλάδα.