Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ερευνούν συνεχώς και συγκεντρώνουν πολλά στοιχεία με σκοπό να φτιάξουν τα απόλυτα πρωτοποριακά και καινοτόμα μοντέλα.
Στο παρελθόν, έχουμε δει κάποιες καινοτομίες που όπως όλα δείχνουν θα μας απασχολήσουν αρκετά στο μέλλον, όπως είναι τα ηλεκτρικά και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε κάθε σχέδιο και παραλλαγή τους. Όμως πλέον μιλάμε για τεχνολογίες απτές που έχουν να κάνουν με την επεξεργασία υλικών και στοιχείων που μέχρι τώρα δεν μας είχαν απασχολήσει στο κομμάτι του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, κάποιες από αυτές αφορούν την «έξυπνη» ανακύκλωση υλικών και αξιοποίηση τους στο κομμάτι του αυτοκινήτου για ένα πιο βιώσιμο αύριο.
Μέχρι στιγμής, μόνο στο πρωτότυπο Oli της Citroen είδαμε καινοτομίες που σίγουρα θα εμπνεύσουν την αυτοκινητοβιομηχανία στο μέλλον. Όπως δήλωσαν και οι δημιουργοί του, το Oli «δρα ως προπομπός των ιδεών και των καινοτομιών που θα είναι διαθέσιμες στα μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα».
Ας δούμε αναλυτικά τις αλλαγές που αναμένουμε στο μέλλον στην αυτοκίνησης!
1. Πρώτη ύλη από σακούλες και πλαστικά μπουκάλια
Στα καθίσματα, οι ίνες που θα χρησιμοποιούνται για να “υφανθούν” οι επιφάνειες, θα είναι από ανακυκλωμένα πλαστικά, συγκεκριμένα από σακούλες και μπουκάλια. Αυτή αποτελεί την πλέον εξελιγμένη μορφή ανακύκλωσης πλαστικών, όπου το τελικό αποτέλεσμα δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση την πρώτη ύλη. Κατά συνέπεια, απαιτούνται 80% λιγότερα μέρη από ένα παραδοσιακό κάθισμα.
2. Χαρτόνι με χαρακτηριστικά χάλυβα
Η ειδική επεξεργασία του χαρτονιού μπορεί να οδηγήσει στη «μετατροπή» του σε μια ανθεκτική επιφάνεια με καλύτερα χαρακτηριστικά ακόμα και από εκείνα του χάλυβα. Χαρακτηριστικά, πολλά τμήματα του Oli είναι κατασκευασμένα σε συνεργασία με την BASF «από ανακυκλωμένο χαρτόνι που έχει διαμορφωθεί σε κυψελοειδή δομή τύπου σάντουιτς ανάμεσα σε ενισχυτικά πάνελ από υαλοβάμβακα». Είναι επικαλυμμένα με ρητίνη πολυουρεθάνης Elastoflex που καλύπτεται με ένα προστατευτικό στρώμα από σκληρό, ανάγλυφο Elastocoat. Με αντίστοιχη, λοιπόν, αντοχή στα στοιχεία σε σχέση με το τυπικό μέταλλο που χρησιμοποιούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, το χαρτόνι θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.
3. Ελαστικά από αειφόρα ή ανακυκλωμένα υλικά
Ήδη η σύνθεση του πέλματος του ελαστικού μπορεί να κατασκευαστεί από σχεδόν αειφόρα ή ανακυκλωμένα υλικά. Χαρακτηριστικά υλικά είναι το ηλιέλαιο και το πυρίτιο τέφρας από φλοιό ρυζιού, καθώς και από ρητίνες πεύκου και πλήρες φυσικό καουτσούκ. Τέτοιου είδους ελαστικό αποτελεί το Eagle GO της εταιρίας Goodyear, το οποίο συνδυάζει τη βιωσιμότητα και τη μακροζωία με την έξυπνη τεχνολογία για την παρακολούθηση της κατάστασής τους. Όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες σιγά σιγά χρησιμοποιούν ελαστικά από βιώσιμα υλικά και η χρήση τους θα κυριαρχήσει στο μέλλον.
4. Χαμηλή τελική ταχύτητα
Για να μείνει χαμηλό το συνολικό βάρος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να μειωθεί η ενεργειακή τους δαπάνη, σημαντικό είναι να περιοριστεί η χωρητικότητα της μπαταρίας που κουβαλάνε. Για να έχει όμως η μπαταρία αυτή, επαρκή αυτονομία θα πρέπει να περιοριστεί μεταξύ άλλων και η τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου, καθώς αντικειμενικά, δεν τη χρειάζεται.
5. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα που καίνε υδρογόνο
Πολλές από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη -Toyota, Hyundai, BMW κ.α, επενδύουν στην εξέλιξη των συστημάτων καύσης υδρογόνου. Τα πλεονεκτήματα θα είναι σαφώς περιβαλλοντικά, αλλά και θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρόνου. Συγκεκριμένα, θα μειώσει και στο ελάχιστο το χρόνο ανεφοδιασμού σε σχέση με τις πολύωρες αναμονές φόρτισης των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Βεβαίως, μαζί με την εξέλιξη της τεχνολογίας, θα χρειαστεί και η ανάπτυξη του παγκόσμιου δικτύου πρατηρίων ανεφοδιασμού με υδρογόνο.